keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Antipasti eli italialaiset alkupalat. Tähän tarvitaan myös muutama ystävä ja hieman proseccoa.

Minulla on hienoja muistoja niistä päivistä, kun olemme kokoontuneet ystävieni kanssa yhteen herkuttelemaan italialaisilla alkupaloilla. Ne ovat olleet lämpimiä kesäpäiviä, jolloin on pelkästään vain hauska olla yhdessä ja juoda hieman viiniä. Italialaiset alkupalat eli antipasti sopivat hyvin illanviettoon tai hieman juhlavamman aterian aloitteluun ja raaka-aineissa on mistä valita, kun vain hieman käyttää mielikuvitustaan.


Hyvään antipastopöytään kannattaa varata muutamia eri leikkeleitä ja juustoja.

Esimerkkejä

Leikkeleet
Prosciutto di Parma (ilmakuivattua parmankinkkua)
Salame di Napoli (napolilainen salami)
Bresaola (ilmakuivattua naudanlihaa)
Salamino calabrese (tulinen calabrialainen pikkusalami)

muita: Coppa, salame veneto, salame milano, salame felino, ventricina, finocchiona (fenkolisalami)

Juustot
Parmesaani (hyvistä kaupoista löytyy myös pitempään kypsytettyjä, aromaattisia parmesaaneja)
Taleggio (vaalea lehmänmaidosta valmistettu pehmeä homejuusto)
Gorgonzola (sinihomejuusto)
Provolone piccante (kypsytetty puolikova juusto)

muita: Asiago, erilaiset pecorinot (mm. toscano, tryffeleillä maustettu, pitkään kypsytetty tai nuori juusto) Montasio, Fontina, Toma



Juustot ja leikkeleet ovat ehkä pääosassa, mutta niiden seuraksi tarvitaan kaikkea muuta pientä mukavaa, kuten erilaisia vihanneksia öljyssä ja leipätikkuja. Makujen tulee korostaa toisiaan.

Vihannekset öljyssä löytyvät yleensä valmiiksi purkeissa kaupan säilykeosastolta. Tämä säästää aikaa ja vaivaa, jos herkut täytyy laittaa esille nopeasti.

Esimerkkejä:

Grillattuja artisokkia, munakoisoja, paprikoita tai kesäkurpitsoja


Leipätikkuja tai patonkia, kaupasta löytyy usein eri tavalla maustettuja

Viikunahilloa juustojen seuraksi

Artisokkapestoa, basilikapestoa tai punaista pestoa leipätikuille tai leivälle (kts. artisokkapeston ohje http://mantelikeksi.blogspot.fi/2012/12/artisokkapesto.html)

Leipäpalojen dippailuun voi myös tehdä herkullisen kastikkeen:

1 dl EV oliiviöljyä
½ dl valkoista balsamicoa
1 tl hunajaa
merisuolaa myllystä

Sekoita kaikki ainekset hyvin ja laita kulhoon tarjolle






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti